De donkere nacht van de Ziel

Geschatte leestijd: 5 min - Door Joke ElZiam Nootebos

Sterven, dood, psychose.jpgDe donkere nacht van de ziel is een inwijdingsproef die gemiddeld 2 dagen tot 2 jaar kan duren. Een zware proef die je het leven kan kosten, zeker als je door meerdere verdiepingen tegelijk heen gaat. Het wordt aangestuurd door jouw Goddelijke Vonk.
De donkere nacht van de ziel kan in fases van verschillende tijdsperiodes gebeuren. Heftig of minder heftig en kort zijn. Het voelt daarbij alsof je in een ernstige depressie, zinloosheid en uitzichtloosheid terecht komt. Misschien lijkt de aanleiding een situatie waarin je je werk, je missie en geliefde kwijt raakt, of al je interesse daarin of je gezondheid verliest. Maar als het werkelijk gaat om de donkere nacht van de ziel dan zit daarachter de hand van God, omdat je er aan toe bent je Goddelijkheid en menselijkheid tot één te maken. Godrealisatie dus. M.a.w. het worden van je Goddelijke Vonk op aarde. De donkere nacht van de ziel wordt in deze tijd deels of helemaal, langzaam of in alle hevigheid, meegemaakt door allen die het pad van verlichting, het Christusbewustzijn of de Godrealisatie bewandelen.

Elk houvast raak je kwijt

Door de donkere nacht van je ziel kun je volkomen veranderen van binnen en al je waardes kunnen anders komen te liggen. Veelal zie je dat pas aan het einde van de tunnel en begrijp je niet wat er met je aan de hand is. Soms sluit je je in jezelf op, terwijl de buitenwereld niets merkt. Het licht van de Bron en je hoger Zelf raken op de achtergrond, omdat je bezig bent door de oerdiepten van het menselijk bestaan en je onderbewustzijn heen te gaan.

Godrealisatie

Neem zelf je verantwoordelijkheid voor je schaduw en de teleurstelling in anderen of je projecterende gedachten over hen en de wereld. Laat ze opkomen en weer los, zonder erop voort te borduren of aan te kleven. Uiteindelijk verschuilt je systeem zich dan niet meer achter licht, harmonie en liefde en kleeft het ook niet meer aan schaduw. Zo ontstaat Godrealisatie.

Een van de belangrijkste aspecten voor dit proces is, naast het uitzoomen van jezelf en jezelf oordeelloos waarnemen, is te beseffen dat je beide aspecten bent. Zowel de donkere nacht als het heldere licht zijn beiden een illusie die door het zelf geschapen wordt.
Weet dat je je heel alleen en niet begrepen kan voelen, maar Jij bent dat niet. Jij bent de Licht-leidraad in je hart, lichaam en geest en gaat hier uit komen! Stem je daar steeds op af. Vurige strijdtonelen of diepe eenzaamheid kunnen dag en nacht op je gevoel en gedachten afkomen. Je kunt het gevoel hebben dat je alle mensen kwijtraakt of dat iedereen je in de steek laat. Maar ook dat je je wilt terugtrekken en alleen wilt zijn.

Zelf merkte ik dit in mijn eerste donkere nacht fase in 2003 toen er gedurende 10 dagen een rouw en mistgevoel in me aanwezig was dat ik daarvoor nooit heb ervaren. Het kwam zomaar, van de ene in de andere dag, op. Eén voor één verschenen gedurende deze 10 dagen al mijn vrienden en familieleden voor mijn geestesoog in deze dagen waarbij het voelde alsof ik hen kwijt raakte en alles losliet. Het voelde als rouw en ik begreep het niet. Pas na maanden kwam ik er achter dat toen de afhankelijkheid en identificering met hen losliet en ik wel mét ze kon zijn maar ze niet meer nodig had. Ook alle vrienden en familieleden op het rad van wedergeboorte, waar ik zoveel levens mee had gedeeld, losten op in mij. Het voelde schrijnend leeg. Nestgevoel en thuisgevoel met de groep losten op. Alsof ik wel en niet van deze wereld was. Na 10 dagen was heel het proces weer voorbij en scheen de zon weer. Het vervolg van de donkere nacht kwam in latere jaren en in 2019 kwam de eindfase.

stroming.jpgNiet alleen vanuit bewustzijn straal je, maar ook vanuit je aarde pool komt er licht!

Je merkt misschien dat je steeds meer je wilde ware Natuur aan het worden bent, impulsiever als een kind reageert en dat je zelfcontrole oplost. Je houdt je minder in en kunt jezelf minder kunt onderdrukken en aanpassen. Je komt dieper in je lichaam, je onbewuste en emotionele laag. Je vecht tegen je schaduw want nog steeds ben je liever aardig en aangepast of hoog. Maar uiteindelijk zul je ook van je schaduw of dualiteit niets meer vinden en er doorheen vallen. Dan mogen anderen hem ook zien.

Je voelt dat alle goede raad van anderen een beetje helpt, maar je niet datgene kan brengen wat je nodig hebt. Eenvoudige omdat ze de donkere nacht van de ziel niet kennen en de ongekende diepte van de schaduw in de dimensies van de geest en het lichaam die op je afkomen. De bedoeling hiervan dient ook eerst begrepen te worden. Het is niet de bedoeling dat je in opgebrandheid blijft hangen maar het proces moet zijn werk doen, terwijl jij steeds blijft voelen dat LIEFDE en het hoger Licht nog steeds met je meelopen, ook al zijn ze nu eerst op de achtergrond om een rede. Je bent niet werkelijk alleen, ook al voelt dat zo. Vele goedbedoelde helpers, ook healers maken het persoonlijk, zeggen waar je nog naar kunt kijken, wat je moet doen en je houdt op het hen uit te willen leggen. Wel voel je geleidelijk aan weer steeds vaker meer liefde en mededogen voor jezelf en het leven. Jij weet nu zelf wel dat het niet gaat om een gemiddelde ziekte, depressie, burn-out of de uitzichtloosheid door een geliefde of baan te verliezen. Alleen jij weet dat er meer aan de hand is, iets dat veel groter is dan jezelf en je hebt onderweg leren vertrouwen op je innerlijk kompas. Je bent nu zelfs bereid -goed willen doen, liefde of integer zijn- los te laten zodat het donker niet tegenover het licht blijft staan. Je kunt niet in je oude gewoonte, houding en overtuigingen terugstappen. Soms ook niet in je oude werk want geleidelijk aan lost het ik als centrum waar je leven om draaide op en word je je Goddelijk ware Zelf. Niet alleen in je hart maar ook in je lichaam, kracht en gedrag dringt nu je ik-loze Goddelijke Vonk door. Niet alleen vanuit bewustzijn straal je maar ook vanuit je aarde pool komt er licht!

 

Wil je begeleiding in dit proces? Spreek dan een 1 op 1 consult met Elohim Healer-Reader-Coach en satsanggever René de Quastenit, doe mee aan mijn maandelijkse groepshealingen en tijdgeestlezingen of boek een consult bij een van de andere Elohim Master Healer-Readers.