1Deelnemer en waarnemer

Geschreven door René de Quastenit

Balans.jpgOm ons een voorstelling te kunnen maken van wat de ziel is, wat deze doet en hoe we deze kunnen inzetten is het van belang dat we bewust gaan kijken naar ons leven.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

Het leven dat zich aan ons voordoet staat voor de meeste mensen op de automatische piloot. Het overkomt ze, zonder dat ze er bewust van zijn dat ze er invloed op kunnen uitoefenen. De kunst lijkt om zonder al teveel kleerscheuren door het leven te komen en te hopen dat het leed ons bespaard zal blijven. Kenmerken van het leven zijn dan toeval en pech, geluk en ongeluk.

Wanneer we gaan beseffen dat het leven een spiegel is, slechts een reflectie van onszelf met daarin onze levenslessen verborgen, dan kunnen we hier met andere ogen naar kijken. In dit tekstartikel behandel ik 3 stappen die je helpen bewust te worden van je leven en de lessen die hierin verborgen liggen.

Stap 1 “Wat gebeurt er?”

De eerste stap is bewust te gaan kijken naar het leven en waarnemer te gaan worden van alles dat zich afspeelt in het leven. Normaal gesproken zijn we deelnemer en in die rol is het moeilijk om alles te overzien. De kunst is nu om in plaats van deelnemer, waarnemer te worden. We hoeven hiervoor alleen maar te zien wat er gebeurt en hoe we daar op reageren. Er hoeft niets veranderd te worden, geen ander standpunt of mening, alleen maar kijken naar onszelf. Uitzoomen en zien wat ons overkomt, wie dat veroorzaakt en hoe wij daarop reageren.

De rol van waarnemer

Als we dit gaan oefenen, zien we na een tijdje dat er terugkerende patronen zijn in ons leven. Vaak reageren we hetzelfde in bepaalde situaties, op bepaalde personen of gedrag. Veel van wat er om ons heen gebeurt, is een herhaling van een soortgelijke situatie in het verleden en de emoties die we hieraan gekoppeld hebben.

Wanneer we vanuit de waarnemer kijken, kunnen we helderder gaan zien en ervaren dat we vaak handelen vanuit onmacht, omdat we ooit zo geleerd hebben om te overleven. Deze eerste stap van gewaarwording is een moeilijke stap, omdat het van ons verlangt uit de rol van deelnemer te stappen. Vaak zien we dan ook dat we in deze fase steeds weer terugvallen in de oude patronen en vergeten uit te zoomen. Komen we eenmaal op het punt dat we onszelf kunnen gaan waarnemen dan komt de tweede stap in zicht. Wat doet dit met mij.

PS. Als je hulp wilt bij het bewust worden van je herhalingslussen, laat je dan hierin coachen.

Stap 2 “Wat doet dit met mij?”

De tweede stap stelt ons in staat vraagtekens te zetten bij ons eigen handelen en bij onze emoties. Waarom reageren we zo in bepaalde situaties en waarom worden we boos of verdrietig als er iets gebeurt. De patronen uit de eerste stap kunnen we nu gaan verwerken of analyseren. Niet dat we daarvoor veel psychologische kennis in huis hoeven halen, het gaat erom dat we kijken naar de achterliggende patronen.

Voorbeeld: Stel dat we boos worden in een bepaalde situatie. In stap 1 gaan we zien dat dit vaker gebeurt in soortgelijke situaties. We kunnen ons vervolgens afvragen hoe dat komt. Vaak krijgen we antwoorden door vragen te stellen. Worden we ook boos in dezelfde situatie met een ander, voelt de emotie hetzelfde als een ander het zegt? Doen we altijd zo of alleen als er een bepaald iemand is of in een bepaalde situatie? Door vragen te stellen komt ons gedrag bloot te liggen en ontstaat er ruimte voor verandering. Niet altijd hebben we zicht op ons eigen functioneren en handelen en dan kan het goed zijn om hierover met een ander te praten (bijvoorbeeld tijdens satsang).

Stap 3 “Wat kan ik hiervan leren?”

De eerste stap heeft ons duidelijk gemaakt wat er in ons leven gebeurt, de tweede stap hoe we daarop reageren. Ons leven kan dan nog steeds hetzelfde zijn en zo komen we dan bij de derde stap, wat kan ik hiervan leren. Hoe kunnen we onze lessen of situaties integreren, hoe kunnen we veranderen?

Deze derde stap wordt vaak al in werking gezet als we met de tweede stap bezig zijn, want zodra we doorkrijgen welk gedrag we vertonen, zitten we al in een verandering. Juist het waarnemen zorgt ervoor dat niets meer als vanzelfsprekend wordt beschouwd en dat we onszelf gaan zien als iemand die keuzes heeft. Altijd weer, in elke situatie. Altijd is er de keuze om ergens mee te stoppen dan wel te veranderen. Dit hoeft niet altijd makkelijk te zijn, maar het laat zien dat we van de gebaande paden af kunnen indien we dit wensen. Niets staat vast.

Wat doen we onszelf aan

Als we bewust worden van ons handelen krijgen we soms de vraag of we dit wel willen. Waarom laten we het toe dat we verdriet of pijn hebben? Waarom laten we onszelf vernederen of uitschelden? Waarom laten we onszelf behandelen als kleine kinderen en nemen we onszelf niet serieus? Zo zijn er tal van situaties waarin we de mogelijkheid hebben om te veranderen, om te stoppen met onszelf pijn te doen.

Word de regisseur van je leven

De drie stappen laten zien dat we zelf de schepper van ons leven zijn. We gaan zien dat we geen slachtoffer zijn in het leven, maar dat we dit leven zelf creëren, elke dag weer. Onze ziel spiegelt ons het leven voor en wij zien onszelf erin afgedrukt. Als we dus onszelf zien in het leven, laten we dan ook lief zijn voor het leven en voor anderen, want dan zijn we lief voor onszelf. Vanuit liefde krijgen we de lessen die we willen leren door onze ziel en Godsvonk voorgeschoteld. Waarom kijken we dan met afkeuren naar het leven of naar anderen? Het leven zoals het zich aan ons voordoet is precies zoals we het nodig hebben om te kunnen leren, om ons bewustzijn te kunnen vergroten. Als we dat gaan inzien, gaan we het leven omarmen.

Het leven is ons en wij zijn het leven.

 

Wat hierbij ondersteuning kan bieden: