Onze aanvullende helft binnenhalen

Geschreven door Joke ElZiam Nootebos

Bloemen, aarde hart.jpg
Mannelijk leiderschap is vaak daadkrachtig, resultaatgericht, ambitieus, zakelijk, praktisch en controlerend. Vrouwelijk leiderschap is vaak gericht op welzijn. Is zorgzaam, dienend, verbindend, intuïtief en (in)voelend. Het oudetijdse mannelijke leiderschap van mannen én vrouwen manifesteert goed en veel maar leidt uiteindelijk naar een crisis die tegen zichzelf keert.

Het vrouwelijk leiderschap komt uiteindelijk ook nergens zonder het mannelijk leiderschap.
In de huidige tijdgeest worden we echter uitgedaagd ons eenzijdig gedrag bij te stellen en aan te vullen met de mannelijke dan wel vrouwelijke component. Dat betekent minder oordeel op de krachtkant die gericht is op materialisatie zonder het gevoel van de omgeving mee te nemen en minder oordeel op teveel invoelend vermogen dat te weinig direct resultaat laat zien.

De meeste mannen of mannelijke vrouwen voelen zich nog onveilig bij dienend leiderschap waar ook meer gevoelens en sensitiviteit aan te pas komt. Overheersend gedrag, afgunst of een negeren van de invoelende verbinding, het wijgevoel en de gemeenschap leidt echter in de huidige tijdgeest naar een breuk.

Een interne breuk met het hoger zelf en een breuk met elkaar.

Verbonden en dienend leiderschap maakt aanvankelijk onzeker omdat verbinding ook om afhankelijk, kwetsbaar en ontvankelijk kunnen zijn vraagt. Dienend leiderschap is mannelijk en vrouwelijk tegelijk. Het geeft meer inzet, betrokkenheid, veiligheid en commitment vanuit de omgeving waardoor niet alles zelf gedaan hoeft te worden en andere leiders mede opstaan.

Eerst is het nodig onze eigen ontvangende en gevende leidende kant te leren kennen, om kwetsbaar en krachtig tegelijk te leren zijn in de omgang. En om de denk-doe-pool én het gevoelige in balans te brengen. Net als het ik-gerichte doel en het afgestemde wij-gevoel. Als we minder alleen vanuit de mind en wil functioneren maar ook vanuit het hart leiding geven krijgen we meer respect en gunnen.
In de nieuwe tijd willen we een leider met zorg voor de zakelijke en praktische vooruitgang maar ook met zorg voor de mensen, de sfeer, het gevoel en moeder aarde.
 

Welke producten, workshops & opleidingen kunnen hierbij ondersteunen?


Auteursrechten
De auteursrechten op deze tekst zijn voorbehouden.

Volg ons op:

 Facebook  Youtube  Twitter  Linkedin