3 aspecten van spirituele Verlichting

Geschreven door Willeke Ananda Jansen

Verlichting van de mind

Als de mind verlicht is, is er geen identificatie meer met je gedachten en de verhalen die je mind maakt. Meestal komen die gedachten voort uit je emoties en herinneringen aan ervaringen uit het verleden. Dit betekent niet dat je denken uitgeschakeld moet zijn, maar het denken en de gedachten beheers je. Je leert inzien of je gedachte voortkomt uit het denken vanuit het grote geheel, dat geen onderscheid maakt tussen jou en de ander (dualiteit), of vanuit het kleine (gekwetste) zelf dat nog gelijk wil halen, gezien wil worden of eigen belang nastreeft.

Doordat je niet meer zoveel gedachten aandacht geeft/volgt en grijpt als van jezelf, wordt het steeds stiller in je hoofd en je buik. Je kunt de gedachten zien als een groot veld van (collectieve) gedachten, waarin een stukje identificatie zit van jezelf. Zodra je dit grotere plaatje ziet, zul je merken dat je je er minder mee gaat identificeren. Waardoor zwaarte van je wegvalt en je bewustzijn en hart verruimen. Je laat het los om in die verhalen (overtuigingen, vastgezette ideeën en meningen) te geloven. Stilte, Rust en ruimte kunnen daardoor ontstaan. Zodra je dit gaat inzien, kan er een grotere aansluiting plaatsvinden met het denken vanuit het grotere geheel. Dan zie je jezelf niet meer als individu afzonderlijk van het grote veld van Liefde en Bewustzijn waaronder de Stilte zich ontvouwt. Dan weet je dat je er deel van bent. Zo verschuif je van ik naar Wij of AL Eenheid en bereik je verlichting.

Na mind verlichting kan het voorkomen dat je geen beweging voelt nog iets te willen doen, want je gaat doorzien dat je dit allemaal niet bent. Je gaat zien dat alles slechts gecreëerde illusie is. Er kan zelfs depressie ontstaan omdat er niets meer is om voor te leven. Totdat de realisatie verder doorzakt naar het Hart waardoor de Christuskracht in je kan ontstaan om te willen bijdragen aan de Nieuwe Aarde.

Verlichting van het hart

Zodra het hart verlicht is, is er Liefde en mededogen voor alles en iedereen. Je voelt voor iedereen dezelfde Universele Liefde en je realiseert je dat je dat Zelf ook bent. Je ziet beter de essentie van ieder en voelt mededogen voor jezelf of de ander.

Je let erop het kleine zelf niet meer te voeden door er in mee te gaan en/of het kleine zelf te pappen en nathouden. Ook het oordelen en de projectie op de ander stopt hiermee. Je voelt alles veel meer aan vanuit het grote geheel en de eenheid met alles en als je de Christuskracht belichaamt wil je niets lievers dan het wij-gevoel en die eenheid overbrengen op een ander. Dan breng je de Liefde op Aarde.

hart, relatie, liefde (cc).jpegEr zijn ook spiritueel verlichte mensen die niet het gevoel hebben dit te willen uitdragen. Ze vertoeven lekker in deze rust en Stilte, zoals vroeger in grotten, kloosters en tempels.

Je hart ontvouwt zich steeds verder en beweegt van het persoonlijke hart met wensen en verlangens naar het Hart van Universele Liefde dat oneindig is. Dit onvoorwaardelijk Hart krijgt de leiding over je dagelijks functioneren en je denken vindt vanuit dat Hart plaats.

Bijv. als een geliefde je verlaat of je voelt die te moeten verlaten, dan kan het persoonlijk/menselijk hart veel pijn hebben, maar het Universele Hart voelt enkel Liefde en wil alleen maar het beste voor de ander, ook al doet het jezelf pijn. De Liefde is groter dan het eigen belang. Je wilt de ander niet meer voor jezelf. Je ziet dan je kleine, persoonlijke zelf ‘pruttelen’ en tegelijkertijd weet je dat je dat niet bent.

Uiteindelijk word je ikje transpersoonlijk en stopt afgescheidenheid, oordeel, afhankelijkheid of dualiteit. Je overstijgt je gehechtheid aan het gehoor, begrip en medeleven van je spirituele groep en verteert je ervaringen in jeZelf bij het verder gaan op je innerlijke Weg.

Verlichting van het innerlijk kind

Het innerlijk kind wordt verlicht als de identificatie met de eigen gevoelens-behoefte oplossen. Als we inzien dat we die vanuit het ikje vastgrijpen en als van onszelf maken. Het innerlijk kind wordt verlicht als het los komt van oude gedragspatronen als zelfverdediging (reactiviteit), terugtrekken, overrulen en aangepastheid. Ook ouder-kind projectie op anderen worden overstegen waardoor dualiteit oplost.

Dualiteit wordt hiermee overstegen.

Uiteindelijk zal het innerlijk kind zich gedragen voelen door de Bovenwereld en Gaia, waardoor het mag zijn wie het Is. Vrijheid, gemak en genieten worden een nieuwe werkelijkheid.

Wil je meer weten en je eigen identificaties leren kennen zodat je onthecht en verlicht raakt?Willeke 2017-klein.jpg [1]

Doe dan mee met de zondagochtend satsangs met Willeke Ananda Jansen.

Tevens geeft zij ook individuele satsang sessies waardoor de energieoverdracht van het Universele Liefdesveld specifiek op jou afgestemd is en op wat nu voor jou nodig is.

Wil je een opleiding volgen?

Klik hier voor informatie over de Opleiding Ontwaken, non-dualiteit en Verlichting