Nieuwetijds relatie tussen een bedrijf en haar klanten

Hoe zie jij de relatie tussen een organisatie en haar klanten voor je in de nieuwe tijd? Je ziet om je heen dat bedrijven steeds vaker op een andere manier met hun klanten omgaan. Ze zijn hartelijker en denken steeds meer vanuit wat er goed is voor het grote geheel. Het gaat niet alleen om het geld van het bedrijf maar er wordt ook rekening gehouden met de natuur, de klanten en de maatschappij. Het is een hele mooie ontwikkeling om te zien maar het is ook wel zoeken als organisatie. Het lijkt soms makkelijk om te zeggen 'houd meer rekening met je klanten en hun wensen' 'denk niet alleen in winst maar kijk ook met je hart' en daar zit zeker waarheid in. Toch wordt er vaak iets over het hoofd gezien..

Rekening houden met de organisatie

Er wordt veel gesproken over de rol van de organisatie, hoe kan de organisatie zo veel mogelijk rekening houden met haar klanten en de natuur. De vraag die vaak niet gesteld wordt is 'Hoe houd je als klant rekening met de organisatie?'. Het lijkt soms alsof de verandering alleen vanuit de organisatie moet komen. Maar dat is niet zo, pas als de klant en de organisatie beide vanuit het grotere geheel kunnen kijken zal er een nieuwetijdsrelatie onstaan. En dat begint bij jezelf. Dus vraag jezelf eens af: Welke dingen kan ik praktisch veranderen in mijn eigen gedrag om bij te dragen aan deze nieuwe manier van samenleven? Hoe kan ik verder kijken dan mijn eigen wensen en behoeftes?

Bewustwording

sean-stratton-ObpCE_X3j6U-unsplash.jpgBij ons eigen centrum horen we wel eens van mensen dat ze vinden dat we veel regels hebben. Er wordt dan vaak gezegd dat regels niet meer van deze tijd zijn. Wat vaak vergeten wordt is dat op dit moment regels wel degelijk nodig zijn. Neem bijvoorbeeld onze vroegboekkorting.  Je kunt je afvragen waarom je minder betaalt als je je eerder dan 3 dagen van te voren aanmeld. Waarom bieden we onze klanten niet de mogelijkheid spontaan hun gevoel te volgen? Vanuit de klant is het inderdaad fijn als je je op het laatste moment aan kunt melden. 'Hé ik heb vandaag zin om naar de workshop van dit weekend te gaan, ik stap mijn auto in en vertrek.' Maar sta je er dan ook bij stil hoe dit voor de organisatie is? Stel je nu eens voor wat voor gevolgen het heeft voor de organisatie wanneer iedereen spontaan aan zou komen op de dag van de workshop. Als organisatie moet je inkopen doen, zorgen dat de kamers schoon zijn en genoeg stoelen en certificaten klaar hebben staan. Er gebeurt een hoop achter de schermen wat je niet zo aan de oppervlakte kunt zien. Pas wanneer de klant er bij stilstaat wat zijn/haar keuzes betekenen voor de organisatie, en hier rekening mee houd in zijn/haar beslissingen, kan een organisatie volledig in Eenheid met haar klanten zijn en samenwerken.

Wil jij bijdragen aan een nieuwetijds samenleving door bewuster te leven, maar vind je de omschakeling soms nog lastig?


Auteursrechten
De auteursrechten op deze tekst zijn voorbehouden.

Volg ons op:

 Facebook  Youtube  Twitter  Linkedin