AVG richtlijnen voor healers ivm privegegevens bescherming

Deze brief van de beroepsverening CAT waarbij het Elohim Centre is aangesloten mogen we plaatsen voor Elohim afgestudeerden. Afgestudeerden die beroepsmatig werken zijn wettelijk verplicht zich bij een  beroepsverening aan te sluiten en dat kan ook de CAT zijn die ons informeert over AVG:


AVG – Het valt wel mee
Op 25 mei 2018 vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Wat betekent dit voor therapeuten?
 
Uitleg over de AVG
Als therapeut die aanvullend, complementair, alternatief of regulier werkt, dien je volgens de AVG het volgende te doen:
 
-   Bijhouden van een cliëntendossier. Dit houdt in dat je bijhoudt wie je wanneer en waarom behandelt. Je kunt dit doen in een mapje of in een digitaal formulier.
-    Inventariseren welke gegevens je bijhoudt. Indien je extra gevoelige informatie bijhoudt zoals religie of seksuele voorkeur, geef dan ook aan waarom dit belangrijk is. Een inventarisatie van welke gegevens je bijhoudt dien je met je eigen naam en ondertekendatum te ondertekenen (en op te slaan in je cliëntdossier; je hoeft dit maar 1 maal te doen als therapeut).
-   Beveiligen en bewaren van dit cliëntdossier. Een cliëntendossier dient 15 jaar bewaard te worden. Daarnaast moet het beveiligd worden opgeslagen. Indien je een cliëntendossier niet digitaal bijhoudt, doe je dit het beste in een met een slot beveiligde brandveilige locatie. Indien je dit digitaal bijhoudt doe je dit het beste op een beveiligde computer. Gebruik bij voorkeur voor digitale cliëntendossiers. Vermijd het gebruiken van internet indien je privacygevoelige informatie opslaat of hanteert. Je kunt bijvoorbeeld jouw cliëntendossier op een externe harde schijf opslaan en deze alleen koppelen aan jouw computer wanneer je er in werkt en internet hebt afgesloten. Sla een dergelijke externe harde schijf vervolgens ook op in een met slot beveiligde brandkast.
-   Rapporteer datalekken. Mocht privacy gevoelige informatie gestolen worden; meldt dit dan binnen 72 uur op https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/
-   Medewerkers waarmee je samenwerkt  ( de boekhouder of assistent bijvoorbeeld) die ook inzage kunnen hebben in privacy gevoelige informatie dienen een overeenkomst met jou aan te gaan dat zij zich houden aan de AVG en deze informatie niet delen met derden en niet (of in ieder geval niet zonder reden) inkijken.
-    Privacy statement publiceren. Verklaar op je website of in je praktijk door middel van een duidelijk document dat je werkt volgens de AVG en een dossier bijhoudt.
 
Een CAT-beroepsvereniging therapeut (zelf aanmelden) heeft toegang tot documenten waarmee bovenstaande punten vergemakkelijkt worden. Andere therapeuten dienen hier zelfstandig meer actie in te ondernemen.
 
Wat gebeurt er als ik me hier niet aan houd?
Een therapeut die zich niet houdt aan de AVG is geen goede therapeut volgens de wet. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je praktijk mocht je in een geschil van nalatigheid worden beschuldigd en kan resulteren in een boete. De verwachting is dat dit niet direct na 25 mei zal gebeuren en dat er bijvoorbeeld vaker zal worden gewaarschuwd dan gestraft. Desalniettemin raadt het CAT iedere therapeut aan de verantwoordelijkheid op zich te nemen deze regels op te volgen en wordt er van CAT-therapeuten ook verlangd dat zij dit doen.
 
Nog vragen?
Kijk naar de volgende twee filmpjes op facebook.
 
Een webinar waarin Marianne Jethro en Ervee van der Wilk vragen beantwoorden over de AVG:
https://www.facebook.com/catcollectief.nl/videos/238829453331036/

Een lezing door Ervee van der Wilk over de AVG:
https://www.facebook.com/catcollectief.nl/videos/234561483757833/

Disclaimer CAT en Elohim Centre
 Gebruik van deze informatie door anderen is, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende, verboden. CAT en het Elohim Centre staan niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud van deze pagina.

 

www.catcomplementair.nl

Copyright © 2018